vrijdag 26 mei 2023
Delphine Gosseye

De 5 strafste uitspraken uit onze podcast ‘Vertrouwen en presteren, hoe zit da precies?’ met trainster Elyne De Meyst

Jouw gymnasten met vertrouwen laten presteren. Daar wil jij als trainer 100% voor gaan, maar blijkt niet altijd zo eenvoudig, toch? Gymfed lanceert een podcastreeks met bloedeerlijke gesprekken over de passie en uitdagingen als trainer. Een podcast voor en door trainers, gehost door Jef en Nicolas van onbespreekbaar. Gesprekspartner van dienst voor aflevering 1: Elyne De Meyst.

Elyne, wat heb jij geleerd de afgelopen 7 jaar als trainer?

# 1 – "Het is een enorme bijdrage om te luisteren naar je gymnasten en daar op te werken"

Als trainer steek je evenveel of zelf nog meer tijd in de trainingen als de gymnast zelf. Door echt te luisteren en rekening te houden met de inbreng van elke gymnast vermijd je frustraties bij jezelf als trainer. Door je gymnasten actief te bevragen op hun niveau en leefwereld én te luisteren, bekom je heel veel nuttige info. Als je daar mee aan de slag gaat, blijf je ook als trainer groeien.

# 2- "Elke zorg; hoe klein ook, die een gymnast aanhaalt, is belangrijk"

Je gymnasten zijn vaak met veel meer bezig dan je als trainer weet of door hebt. Door gehoor te geven en echt te luisteren naar elke zorg, hoe klein die ook is, geef je hen het gevoel dat ze gehoord worden en hun inbreng belangrijk is. In aanloop naar een wedstrijd kan dit van cruciaal belang zijn.
Het feit dat ze gehoord worden geeft hen een veilig gevoel en dat draagt bij tot die noodzakelijke vertrouwensband.

# 3 – "Je bent niet per se een goede coach omdat je gymnasten goed presteren"

In het begin was ik als beginnend coach veel te veel bezig met mezelf. 'ik moet dat hier als coach goed doen en een goede prestatie van mijn gymnasten bewijst dit'. Dit legde heel veel druk bij mezelf en onrechtstreeks dus ook bij mijn gymnasten. De echte meerwaarde als coach is eerder jouw gymnasten stapje per stapje naar een hoger niveau brengen. Ik heb dit op termijn gelukkig meer en meer een plaats kunnen geven.

# 4 – "Taakgericht werken en denken breed toepassen heeft mij enorm vooruit geholpen"

Met taakgericht werken en denken ga je als coach enkele doelen en taken bepalen per wedstrijd.
Je legt als trainer in samenspraak met je gymnast(en) focus en maakt een duidelijk keuze wat het doel van de wedstrijd is. Dit doel staat los van scores en/of ranking op de wedstrijd.

# 5- "Goed presteren is veel meer dan de score of de ranking op de wedstrijd"

Door individuele doelen op te maken binnen de mogelijkheden van elke gymnast, boost je de motivatie en het vertrouwen van de gymnast. Door je als trainer te focussen op het proces op lange termijn van de gymnast(en) bereik je vaak veel meer.

Beluister onze podcast op je favoriete podcastplatform of bekijk de video op YouTube.

Wil jij als trainer sterker worden in de mentale begeleiding van je sporters?