woensdag 12 jun. 2024
Lore Marguillier

Help, communiceren met ouders vind ik moeilijk. Wat nu?

Kinderen zijn hun ouders meest kostbare bezit. Wanneer ze kiezen voor een sport willen ze graag het beste. Ze willen voelen dat hun kind welkom is en als individu gezien wordt. Bovendien heeft een gemotiveerde gymnast ook betrokken en geëngageerde ouders nodig (om tijdig aanwezig te zijn op training, kledij te kopen, te supporteren op wedstrijden, zich te engageren voor een clubevenement, …). Daarom is het heel belangrijk dat je als trainer op de juiste manier met ouders communiceert en zo een goede vertrouwensband opbouwt.

Pas volgende tips toe in de communicatie met ouders, en je zal merken dat het steeds gemakkelijker wordt!

  • Een eerste indruk… vergeet je nooit!

De eerste indruk die ouders krijgen van club én jou als trainer is van essentieel belang. Stel jezelf even voor. Zorg dat ouders zich welkom voelen. Maak duidelijk dat er goed gezorgd zal worden voor hun kind en dat ze weten waar ze terecht kunnen met hun vragen. Een goede start, is half gewonnen!

  • Maak persoonlijk contact met het kind als de ouder erbij is.

“Hey! Ik ben blij dat je er bent” , “Heb je er zin in?!” “Hallo, jij ziet er helemaal klaar uit om te komen turnen bij ons!” “Tot volgende keer!” “High Five?!”… Op die manier is het ijs alvast gebroken, om vervolgens eventueel een gesprek verder te zetten met een ouder.

  • Sluit ouders niet buiten.

Bij voorkeur kunnen ouders de training zien wanneer ze dit wensen, door een raam of in de sporthal aan de zijkant. Ook dit is een vorm van communicatie, omdat ouders op die manier geïnformeerd worden over wat er in de trainingen gebeurt. Is dit praktisch niet mogelijk? Voorzie dan alternatieven door het organiseren van open trainingen, of bepaalde lesonderdelen open te stellen. Maak sowieso duidelijke afspraken over wat wel en niet kan aan de zijlijn.

  • Beschouw ouders als partners.

Ouders zijn geen vijanden, jullie hebben namelijk beiden hetzelfde doel voor ogen: dat het kind plezier kan beleven en kan bijleren. Hou dit in je achterhoofd tijdens elk contact met ouders, en probeer er zo veel mogelijk een ‘wij-verhaal’ van te maken. Vergeet niet dat ouders hun kind het beste kennen.

  • Gebruik het juiste communicatiekanaal voor jouw boodschap.

Maak binnen de club afspraken welk communicatiekanaal gebruikt wordt voor welke soort communicatie. Zorg dat deze communicatieboom ook voor ouders duidelijk is. Digitale communicatie via bijvoorbeeld Whatsapp of een Facebook groep kan dienen voor het delen van praktische informatie of leuke weetjes. Heb je gevoelige zaken te bespreken? Dan is face to face altijd de enige en juiste manier.

  • Alle neuzen in dezelfde richting bij de start van het seizoen.

Organiseer een infomoment waar je als trainers de aanpak, jaarplanning, (sportieve) doelen en afspraken kan meegeven. Maar vooral ook informeel contact kan leggen met de ouders. Zorg dat de verwachtingen duidelijk zijn van bij de start. Op die manier vermijd je misverstanden doorheen het seizoen. Het stellen van een gemeenschappelijk en transparant doel en aanpak is de basis van een goede samenwerking.

Moet er toch eens een gesprek gebeuren over een moeilijker onderwerp? Dan zal dit gesprek vlotter kunnen verlopen, als de basis goed zit door het toepassen van bovenstaande tips. Bekijk eventueel ook de sessie over 'slecht nieuws brengen' via deze link.