donderdag 18 jan. 2024
Delphine Gosseye

SOS mijn gymnast blokkeert

Stond jij er al eens bij stil dat gymnastiek de enige sport is waarbij het aspect angst zo aanwezig kan zijn? Het is een sport waarbij je telkens je eigen grenzen verlegd. Dit is de schoonheid van de sport maar tegelijkertijd de grootste uitdaging. Als coach kom je hier sowieso mee in aanraking. En hoe ga je daar dan het best mee om? Je ontdekt het in dit artikel.

Het niet (meer) durven van bepaalde elementen komt voor op elke leeftijd en op elk niveau. Als coach is het steeds een hele uitdaging en zoektocht hoe je jouw gymnast door deze periode van angst kan begeleiden.

Lees en onthoud deze 6 gouden tips:

# 1 - Benader jouw gymnast als mens

Geloof me, jouw gymnast wil het liefst van al zonder angst de pannen van het dak turnen. Het is dus in de eerste plaats een vervelende situatie voor hem/haar. Benader jouw gymnast altijd als mens/kind en luister naar zijn/haar bezorgdheden. Toon begrip, stel je gymnast gerust en steun je gymnast. Geef de boodschap: "We gaan dit samen aanpakken stap voor stap".

# 2 - Communication is key

Communiceer met je gymnast. Luister in de eerste plaats naar de ervaring en bevindingen van je gymnast. Verzamel zoveel mogelijk info en details, stel vragen als:
- Bij welk deeltje van de oefening ervaar je precies de angst?
- Waar komt die vandaan denk je?
- Welk lichaamsdeel heeft hier het meeste invloed op?
- Waar heb je exact schrik van?
- Wat zou volgens jou kunnen helpen in het proces?

# 3 - Bekijk het op lange termijn

Laat je als coach niet zot maken door die ene wedstrijd die er op korte termijn aankomt. We willen dat elke gymnast een lange succesvolle turncarrière kan uitbouwen, er is dus tijd. Neem een stap terug indien nodig en zorg ten allen tijden dat het veilig is. Blijf jouw gymnast bewust maken van alle andere oefeningen die wel lukken.

# 4 - Haal plezier uit elk stapje vooruit

Focus op het proces en niet op het eindresultaat. Haal plezier uit elke stap vooruit, hoe klein deze ook is. Splits de oefening op in kleine onderdelen en behandel deze elk apart. (vb: aanloop, opsprong, handenplaatsing, afstoot, stijgfase, ...). Bouw stapsgewijs terug op en volg het tempo van je gymnast.

# 5 - Geduld, geduld, geduld

Wees meer dan geduldig in dit proces. Het is jouw taak als trainer om de kalmte en rust in deze situatie te bewaren. Door te focussen op het proces en niet op het eindresultaat op korte termijn zal er sowieso minder ongeduld leven.

# 6 - Eindig elke training met iets positiefs

Bied gevarieerde trainingen aan en zorg dat de oefening waarbij angst komt kijken niet de bovenhand krijgt tijdens een training. Tracht elke training met iets positiefs af te sluiten. Een gymnast die zich goed in zijn vel voelt zal beter trainen en presteren.

Tot slot ... bekijk dit niet als een periode van falen maar een periode van groeien en bijleren.

Benieuwd naar meer rond dit topic?
Beluister nu de podcast over angst en blokkades bij gymnasten met headcoach Koen Vandamme op Spotify of Youtube.

Wil jij als trainer sterker worden in de mentale begeleiding van je sporters?