Wie

Wie zijn de sporters in de fase Gerichte training? Wat zijn hun ontwikkelingskenmerken?

Dat de fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling bij elk individu op een verschillend tempo verloopt, wordt in deze fase zeer duidelijk. Het talent van een laat-mature sporter mag niet over het hoofd gezien worden en/of het vermogen van een vroeg-mature sporter mag niet te sterk benadrukt worden. Daartegenover staat dat in verschillende disciplines laat-mature sporters soms voordelen hebben tegenover vroeg-mature sporters (bv. door langer klein te zijn gaan rotaties vlotter). Soms zijn het veeleer de vroeg-mature sporters die op dat moment afhaken. Daarom is het heel belangrijk dat een trainer rekening houdt met die individuele verschillen, en dit ook duidt aan de sporters.

Motorisch-fysieke kenmerken

Bij de meeste meisjes en in mindere mate bij de jongens start in deze fase de puberteit. Sporters moeten van nabij opgevolgd worden om de start van de groeispurt te herkennen.

Meer info

Mentale kenmerken

Geleidelijk leert het kind dat er een verschil is tussen 'ergens goed in zijn' en 'ergens je best voor doen'. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid ervaren begint op dat moment heel belangrijk te zijn voor de motivatie van de sporter.

Meer info