Sportspecifieke training

De sportspecifieke training wordt gepland en geperiodiseerd in het licht van de prestatiedoelen op wedstrijden. De sporter streeft naar maximale controle over zijn oefeningen, reeksen of proeven in competitie. Gekende elementen, skills en oefeningen worden geperfectioneerd, nieuwe combinaties worden ingeoefend en unieke vaardigheden van hoge moeilijkheid worden ontwikkeld. Hierdoor nemen de variatiemogelijkheden aan elementen of skills toe, om zo de hoogste moeilijkheidswaarden, beste samenstellingen en sterkste performances te bereiken. Er is (in bepaalde disciplines) ook veel aandacht nodig voor de artistieke uitstraling.

Vaardigheden

Sporters in de fase Toptraining perfectioneren en maximaliseren hun eigen sporttechnische vaardigheden met als doel te presteren op internationaal niveau. Dit gebeurt samen met de trainer en de sporter neemt zelf een sterke rol op in het maken van beslissingen in de loop van het trainingsproces. De sporter kent wedstrijdreglementen, protocollen en juryvereisten van het niveau waarin hij actief is.

Expressie en ritme

Op het hoogste (internationale) niveau is het belangrijk een uniek accent van de eigen persoonlijkheid te verwerken in de oefeningen en proeven op wedstrijden.